Nieuws

Doet u ook mee in Berg en Dal?

Digitaal op weg in de bieb

Bibliotheek Gelderland Zuid biedt verschillende cursussen en inloopspreekuren aan die u helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Dat doet ze samen met KBO Groesbeek/De Horst, SWOM en SeniorWeb. U hoeft geen lid te zijn en het is gratisBij de bibliotheek staan ervaren vrijwilligers en medewerkers voor u klaar. Doet u ook mee? 

Welke activiteiten zijn er?

Hieronder staat informatie over de verschillende activiteiten. De activiteiten vinden plaats in Bibliotheek Groesbeek, Beek-Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Dircks via 06-86 81 72 89 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of ga naar de website www.obgz.nl

 1. Digitale Hulplijn 024-327 49 99
  Iedereen kan bij deze hulplijn terecht met vragen over werken met de computer, smartphone, tablet, e-books, de online bibliotheek of andere digitale zaken.
 2. Computercursus 
  Kennismaken met de computer, het internet en social media. 
 3. Digitaal Café
  Inloopspreekuur voor al uw vragen over digitale zaken.
 4. Informatiepunt Digitale Overheid
  Voor al uw vragen over de digitale overheid zoals rijbewijs verlengen, AOW aanvragen, belastingen en toeslagen aanvragen. 
 5. Cursus werken met de digitale overheid
  Leren omgaan met websites van de overheid. Denk aan DigiD aanvragen of afspraken maken via internet. 

Er zijn ook andere trainingen

Buiten de Bibliotheek worden ook computertrainingen aangeboden. Wilt u weten of er in uw omgeving iets georganiseerd wordt? Neem dan contact op met Forte Welzijn: (0)85-040 60 66.

Wat zijn de voordelen van digitaal vaardig zijn?

Digitale ontwikkelingen zijn er om het mensen gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld geen lange wachtrijen bij het belastingkantoor of de bank door het bestaan van DigiD en iDEAL. Maar digitaal vaardig zijn breng ook andere leuke dingen met zich mee. Bijvoorbeeld videobellen via WhatsApp met vrienden of familie die ver weg wonen. Of via de digitale agenda op de hoogte blijven van leuke activiteiten. Als u digitaal vaardig bent heeft u minder angst om fouten te maken en dus minder stress. Verder is het fijn om digitale privézaken zelf te kunnen regelen. 

De werkgroep ‘Doet u ook mee in Berg en Dal’ is een werkgroep van vrijwilligers. Zij worden ondersteund door Forte Welzijn en de gemeente. De werkgroep wil graag laten zien hoeveel mooie dingen er voor inwoners te doen zijn in de gemeente. Doet u ook mee?

 (let op : om van onderstaande gebruik te maken, dient u huurder te zijn van een sociale huurwoning)

Bent u 55+ en denkt u weleens aan verhuizen? Misschien twijfelt u en ziet u er tegenop of weet u niet waar u moet beginnen? Dan zijn de verhuiscoaches er voor u. Zij helpen ouderen gratis op weg bij het zoeken naar een passende woning.

‘Verhuizen is een grote stap’, zegt Diana Sillessen, verhuiscoach bij Oosterpoort. ‘Veel ouderen wonen vaak al lang in dezelfde woning. Ze hebben nooit eerder nagedacht over verhuizen en weten niet wat er allemaal bij komt kijken.’ ‘Bovendien is er de laatste jaren veel veranderd bij het zoeken van een woning’, vertelt Vivian van Trienen, verhuiscoach voor Oosterpoort, vanuit de provincie Gelderland. ‘Zo gaat alles tegenwoordig per computer. Voor ons zijn de regels en mogelijkheden gesneden koek, maar voor veel huurders is dat niet zo. Wij informeren hen graag en kunnen ze stap voor stap op weg helpen.’

Praatplaat

Wie de hulp van een van de verhuiscoaches wil inschakelen, kan direct contact met hen opnemen. ‘Ik kom graag bij mensen thuis om samen hun woonwensen in kaart te brengen’ zegt Vivian. ‘Aan de hand van een zogenaamde Praatplaat bespreken we allerlei aspecten. We kijken eerst naar de huidige 

woonsituatie en naar de gewenste situatie: hoe en waar willen mensen het liefst wonen? Vervolgens bespreken we welke drempels die wens in de weg staan. Ook kijken we of het netwerk van huurders hen kan helpen bij een eventuele verhuizing. Kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het gebruiken van de computer.’ Diana: ‘Ik wijs mensen ook op vrijwilligersorganisaties. Die kunnen soms ook ondersteunen bij klusjes in huis of het invullen van formulieren.’

Vaak is één gesprek met een verhuiscoach al voldoende. Maar als mensen dat willen, kan er ook een vervolggesprek komen. Vivian: ‘Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn als er na het eerste gesprek veel tijd is verstreken of als de woonsituatie van mensen inmiddels is veranderd.’

Huidige huur meenemen

Als u besluit te gaan verhuizen, is het mogelijk dat u uw huidige huur meeneemt naar de woning waar u naartoe verhuist, als dit geen nieuwbouwwoning met lage energielasten betreft. U hoeft dus niet bang te zijn voor veel hogere woonlasten.

Daarnaast bekijkt de verhuiscoach samen met u of u in aanmerking komt voor de subsidie verhuisvergoeding van de provincie. Die is bedoeld als tegemoetkoming in de verhuiskosten. Vivian: ‘Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Dus niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. De subsidie is voor 500 mensen beschikbaar. Daarna stopt deze subsidie. Inmiddels zijn we al een heel eind op weg naar dat aantal.’ 

Op de website van de provincie leest u of u in aanmerking komt voor de subsidie verhuisvergoeding (zie gelderland.nl/themas/actieplan-wonen/actie-10).

In 2023 komt er nog een voorrangsregeling bij. De 55-plussers die een gesprek met de verhuiscoach hebben gehad en besluiten dat ze willen verhuizen, kunnen een indicatie ‘van groot naar beter’ aanvragen, dus van een grote eengezinswoning naar een meer passende woning. Ze krijgen dan voorrang op een geschikte woning in Entree. 

Diana en Vivian zijn er op de eerste plaats om oudere huurders te helpen aan een fijne, geschikte woning. Vivian: ‘Hun belang staat voorop en ze zijn nergens toe verplicht.’ Maar een prettig neveneffect kan zijn dat een verhuizing zorgt voor doorstroming. ‘Als ouderen een woning verlaten, komt die vrij voor andere doelgroepen, zoals starters en gezinnen’, zegt Diana. ‘Zo kunnen we meer verhuizingen op gang brengen.’

Vivian en Diana merken dat er behoefte is aan hun begeleiding. ‘Huurders waarderen vooral de persoonlijke aandacht’, zegt Diana. ‘Mensen hebben echt het gevoel dat ze geholpen worden.’ Vivian heeft nog een advies aan mensen die overwegen te verhuizen: ‘Wacht niet te lang. Verhuizen is een grote stap en die kunt u het best zetten als u nog in goede gezondheid bent.’

 Interesse?

 Neem snel contact op met een van de verhuiscoaches. Zo komt u in aanmerking:

• Ten minste 1 bewoner is 55 jaar of ouder.

• U woont in een eengezinswoning van Oosterpoort. Deze is minimaal 65 m2 en heeft ten minste 3 slaapkamers.

Wilt u kennismaken met Diana of Vivian? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we bellen u terug. U kunt ook zelf met Oosterpoort bellen: (024) 399 55 55.

Wilt u zelf al op zoek naar informatie? Kijk dan op www.oosterpoortwoon.nl/geschikte-woning.

bekijk hier het artikel.

Voor volwassenen die moeilijk in beweging komen, last hebben van negatieve gedachten en piekeren organiseert Pro Persona Connect vanaf woensdagochtend 6 september de training ‘Liever bewegen dan moe’ Onverklaarbare lichamelijke klachten kunnen ook een reden zijn om deel te nemen. 

In beweging blijven is erg belangrijk om je fit te voelen en gezond ouder te worden. Ook kan een inactief leven leiden tot somberheidsklachten. Om meer energie te krijgen, zal men in beweging moeten komen. Letterlijk en figuurlijk. De training Liever bewegen dan moe helpt mensen hun stoel uit te komen, en laat ze ervaren dat beweging kan helpen om zowel mentaal als fysiek beter in je vel te zitten. 

De training bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur op woensdag 6 + 13 + 20 + 27 september

en 5 + 22 + 15 oktober 2023 van 10.00-12.00 uur in Berg en Dal. Elke bijeenkomst begint met een voorlichting over telkens een ander gezondheidsthema Een preventiewerker van Pro Persona Connect verzorgt de voorlichtingen over onder ander stress, piekeren, en beter slapen, en een diëtist verzorgt twee bijeenkomsten over voedingsgewoonten. In het tweede gedeelte van elke bijeenkomst verzorgt een beweegdocent een sportles. 

Geïnteresseerde inwoners van de gemeente Berg en Dal kunnen zich aanmelden via tel. 026-3124483 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vooraf zal er een kennismaking zijn met de preventiewerker. Deelname is gratis.

Baseline  Connect   Bom

 

Mevrouw

Wilt u er wel eens even uit zijn? Andere mensen ontmoeten en samen gezellig bezig zijn? Kom dan naar de handwerkclub ‘Hand in hand-werken’. Elke 1e en 3e donderdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur in de serre bij de protestante kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. De thee en koffie staat klaar!

Er zijn ongeveer 10 mensen per keer. Onder het handwerken is het gezellig praten met elkaar. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het zijn gezellige middagen waarbij deelnemers elkaar ontmoeten, inspireren en op een creatieve manier bezig zijn. Iedereen brengt zijn eigen handwerk mee. Deelnemers helpen elkaar, kijken bij elkaar de kunst af en zijn gewoon lekker bezig. Bent u nog niet zo goed in handwerken laat u dan inspireren. Er worden van allerlei technieken gedaan, van babysokjes breien, friemels voor mensen met dementie tot middeleeuws naaldbinden. En alles wat u meebrengt.

 

Meer informatie
U hoeft zich niet op te geven. Meer informatie kunt u krijgen bij Friedie Krajenbrink via telefoonnummer 024-397 51 16.

De werkgroep ‘Doet u ook mee in Berg en Dal’ is een werkgroep van vrijwilligers. Zij worden ondersteund door Forte Welzijn en de gemeente. De werkgroep wil graag laten zien hoeveel mooie dingen er voor inwoners te doen zijn in de gemeente. Doet u ook mee?

De Mozartkring Gelre-Niederrhein biedt een podium aan jonge, getalenteerde musici. En organiseert concerten van bekende musici en muziekgroepen. Daarnaast organiseert de Mozartkring activiteiten rondom de concerten in het zogenoemde 'rondom-programma'. Bijvoorbeeld een museumbezoek , een lezing, rondleiding of een diner na het concert. 

Doet u ook mee met de activiteiten van De Mozartkring? Kijk voor meer informatie op www.mozartkring.nl. Of neem contact op met Paul Ekelschot via telefoonnummers 024-663 33 91, 06-13 63 28 55 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Muziek van Mozart

Bij De Mozartkring staat het uitvoeren van de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart en tijdgenoten centraal. Maar ook muziek van latere componisten die bijvoorbeeld zijn geïnspireerd door Mozart. Zoals onze naam al aangeeft is de Mozartkring actief in de regio Gelre-Niederrhein. Dat is ruwweg het gebied rond Nijmegen, Arnhem en Kleef. De concerten worden op diverse locaties gegeven, zoveel mogelijk in historische gebouwen. Of gebouwen die interessant zijn als het gaat om bouwkunst. Die gebouwen moeten wel een goede akoestiek hebben. Dat wil zeggen dat het geluid er goed moet klinken. 

Zondagmiddag

De concerten zijn meestal op de zondagmiddagen om 15.00 uur. Dit jaar zijn/waren er concerten in Hotel Erica Berg en Dal (The Hague String Trio) , de Grote kerk in Velp (Benjamin Gatuzz & Giuseppe D'Elia) , de Martinuskerk in Cuijk (Ton Koopman, Tini Mathot, Johannette Zomer), de Antoniuskerk in Wijchen (Nederlands Jeugd Strijkorkest), Kastell Goch (Niederrhein Quartett), de Stadthalle Kleve (Animato Quartett) en de Kapel Zusters van Julie Postel in Boxmeer (Ursula Dütschler & Raymond Honing). 

In 2024 bestaat de Mozartkring 35 jaar en bestaat het programma uit fantastische optredens van bekende musici. 

De werkgroep ‘Doet u ook mee in Berg en Dal’ is een werkgroep van vrijwilligers. Zij worden ondersteund door Forte Welzijn en de gemeente. De werkgroep wil graag laten zien hoeveel mooie dingen er voor inwoners te doen zijn in de gemeente. Doet u ook mee?